Jakiego smartfona kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
    A czemu nadal robią aparaty foto w rogu? Przeca to zawsze łatwiej złapać palca na zdjęciu przy takiej konfiguracji.
    bo ajfą tak ma

z drugiej strony w obliczu czytnika linii papilarnych w osi symetrii, to aparat gdzieś "nie w linii" jest nienajgorszym pomysłem - w takim s8 ciągle smarowałem palcem obiektyw próbując odblokować

ps. widzę, że link do s3 nie działa - zjadło mi "l" na końcu, teraz się porawię: https://www.banggood.com/SHARP-AQUOS...p-1445753.html

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    A czemu nadal robią aparaty foto w rogu? Przeca to zawsze łatwiej złapać palca na zdjęciu przy takiej konfiguracji.

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez patryk23 Zobacz wpis
    Potwierdzam RN 5 do normalnego użytkowania wytrzymuje 4 dni Plusem i zarazem minusem jest rozmiar bo 6 cali to klocek .
    ja czekam na sharpa aquos s3, który jest _podobno_ najmniejszym 6-calowcem (149/75/8mm), także o prawie centymetr krótszy niż RN5 - empirycznie po obmacywaniu przeróżnych telefonów (bawiłem się RN5 kilka tygodni), dochodzę do wniosku że wysokość=150mm to dla mnie i mojego kciuka wymiar graniczny. Wewnętrznie aquos s3 to bliźniak chwalonego już tu przeze mnie aquos s2 (snap 630/4/64), ale zamiast pasa startowego na dole, przestrzeń zajmuje ekran.
    MZ w obecnych cenach z Chin to większe killery niż xiaomi, sprawdzony osobiście i naprawdę fajny s2 za 130USD: https://www.banggood.com/SHARP-AQUOS-S2C10-Global-Version-5_5-Inch-FHD-NFC-Android-8_0-4GB-RAM-64GB-ROM-Snapdragon-630-Octa-Core-2_2GHz-4G-Smartphone-p-1442887.html
    s3 za 140USD: https://www.banggood.com/SHARP-AQUOS...-p-1445753.htm a przesyłka chroniąca przed Matką Boską Vatowską kosztuje poniżej 1USD

Zostaw komentarz:

• patryk23
    odpowiedział(a)
    Potwierdzam RN 5 do normalnego użytkowania wytrzymuje 4 dni Plusem i zarazem minusem jest rozmiar bo 6 cali to klocek .

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpis

Moja żona ma zwykłą Nokię z klawiszami, nawet nie pamiętam jaki to model. Ale ma z 10-12 lat. Wciąż jej używa, bo baterię musi ładować raz na tydzień(?). Fajnie byłoby, gdyby smartfon za 500-600zł wytrzymywałby bez ładowania tak ze dwa dni...
    ależ proszę bardzo: https://www.antyradio.pl/Technologia...-ekranem-29638
    a z cywilizowanych (w sensie wyglądu), to xiaomi redmi note 5 przy próbach używania go jako zwykłego telefonu + odrobina netu/poczty - 2-3 dni zrobi bez problemów

Zostaw komentarz:

• Agamek12
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpis
    Mój ostatnio kupiony telefon za 140 zł jest rewelacyjny i niczego innego mi nie trza. Użytkownik lat 41. :-)
    Moja żona ma zwykłą Nokię z klawiszami, nawet nie pamiętam jaki to model. Ale ma z 10-12 lat. Wciąż jej używa, bo baterię musi ładować raz na tydzień(?). Fajnie byłoby, gdyby smartfon za 500-600zł wytrzymywałby bez ładowania tak ze dwa dni...

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Mój ostatnio kupiony telefon za 140 zł jest rewelacyjny i niczego innego mi nie trza. Użytkownik lat 41. :-)

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Gro ludzi dostaje telefony służbowe więc ich wartość nie ma większego znaczenia

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpis
    ktoś korzysta z s10 ? jak wrażenia?
    Myślisz że ktoś z forum wyda 4 tyś na ☎ tu średnia wieku jest pewnie pod 40 lat więc mało hipsterów

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    ktoś korzysta z s10 ? jak wrażenia?

Zostaw komentarz:

• sever
    odpowiedział(a)
    Ja od lat Kiedyś miałem nokie a teraz Samsunga i w sumie jestem zadowolony i polecam

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Clip Zobacz wpis
    z drugiej strony jak poczekasz aż sie "wygrzeje" to zaraz po kupnie wejdzie nowy model
    jak się kupi z polskiej dystrybucji to zawsze jest gwarancja ...
    tak, oczywiście, w ten sposób można czekać w nieskończoność. Z kolei jednak uważam, że postęp poszedł tak do przodu, że w kategorii "1000 PLN" (czy nawet 600PLN dla bardziej upartych i czekających po 3mc na promocję życia) da się kupić bardzo dobry smartfon z "poprzedniej" generacji (celowo w cudzysłowiu), który bez problemu uciągnie wszystkie standardowe zadania z zapasem mocy na dwa lata - taki snapdragon 636 + 3GB RAM spokojnie uciąga wszystko, nawet zdjęcia z GCam przetwarza w bardzo rozsądnym czasie. Dlatego uważam, że konfig w typie snap 63x / 66x czy jakikolwiek 7xx + 4/6GB RAM zapewni dużo spokoju każdemu, kto nie musi grać w najnowsze tytuły na komórce. Problemem obecnych czasów nie jest brak urządzeń z takimi parametrami w rozsądnych cenach, a raczej ich rozmiar

Gwarancja nie załatwia wszystkiego - jeśli np. producent stwierdzi, że ma w pompie aktualizacje systemu czy poprawki bugów, to powodzenia w walce z gwarantem o rozłączający się losowo BT czy gubienie losowych kontaktów z książki telefonicznej albo np. życie na baterii=12h, bo nieubijalny i nieusuwalny źle napisany proces systemowy żre 99% mocy procesora generując dodatkowo wrażenia cieplne

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    z drugiej strony jak poczekasz aż sie "wygrzeje" to zaraz po kupnie wejdzie nowy model
    jak się kupi z polskiej dystrybucji to zawsze jest gwarancja ...

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Clip Zobacz wpis
    Jak ktoś już kupi Mi 9 to chętnie poznam opinię, bo chodzi mi to po głowie
    to chwilę zajmie zanim się pojawią jakiekolwiek wiarygodne recenzje (youtuberów dostających zniżki lub sprzęt gratis "do testów" od dawna pomijam);

ja z kolei, tak jak kolega Sebastian_M26 bardzo powoli rozglądam się za czymś małym i zerkam łakomym wzrokiem na MI9SE - rozmiar do jednej ręki, a snapdragon 7xx wydaje się być wystarczająco mocny do uciągnięcia tego, co mi trzeba - obecnie latam na sharpie s2 (snap 630/4/64) i pomimo słabawych cyferek w antutu telefon daje radę ze wszystkim, z czym podobnie dawał sobie radę wcześniejszy Mi5S (snap821/3/64). Obecnie Mi8SE da się wyrwać za okolice ~250USD, więc w okolicach 11.11 istnieje szansa, że za tyle będzie 9SE. No i pospiech przy kupowaniu nowych modeli ma jeszcze jedną wadę poza płaceniem podatku od nowości - wszelkie wady ukryte w typie padające grupowo płyty główne jak w xiaomi Mi5 czy ekrany w P20pro; w serii Mi9/9SE obawiam się dodatkowo, że czujnik linii papilarnych pod ekranem nie będzie tak skuteczny jak tradycyjne.

Jest niby jeden mały potworek wydajnościowy i z dobrym aparatem - nazywa się Galaxy S10e, ale jego cena jest absurdalnie zaporowa i nie zanosi się, by cokolwiek udanego z serii galaxy szybko traciło na wartości

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Jak ktoś już kupi Mi 9 to chętnie poznam opinię, bo chodzi mi to po głowie

Zostaw komentarz:

• Sebastian_M26
    odpowiedział(a)
    Mam Pocophone F1, do gier, programów, portali idealnie szybki z mega 4Ah baterią ale za duży.
    Naprawdę trudno znaleźć mały telefon z najlepszym procesorem, jedyny to sony xz2 compact z snap845 ale ma znowu 12mm grubości, także szukam dalej czegoś małego ale szybkiego.

Zostaw komentarz:

• erudyslaw
    odpowiedział(a)
    Jakiego innego chińczyka polecacie? Już miałem dwa modele od Xiaomi i już mi się znudził

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    czernobyl dzięki za wyjaśnienie
    sprawdzę jeszcze jak to wygląda z Xiaomi Mi A2 jak będę miał dostęp.

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spj Zobacz wpis

Xiaomi Mi A1 (bez nakładki MIUI)
    Nie mam roota
    i działa
    na xda piszą o mi A1+Android9, że niektórym działa, a niektórym nie; więc uważaj się za szczęściarza, ale to niestety nie reguła. Być może w jednym buildzie systemu xiaomi ktoś przegapił albo celowo puścił działające nagrywanie; w każdym razie robiąc update do androida 9 należy mieć na uwadze, że bez superusera(root) żegnamy się z nagrywaniem rozmów i każde odstępstwo od tego to fuksik - coś jak bonusowe +25KM/40Nm z fabryki

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czernobyl Zobacz wpis

dwa ważne pytania:
    - jaki model telefonu?
    - czy masz roota? - w przypadku skvalex'a jest nawet info na stronie developera, że bez superusera na androidzie 9 nie pohasasz, co najwyżej jakieś obejścia zamiast faktycznych rozwiązań, t

Jak na razie najlepiej wychodzi by mieć chiński telefon, żeby nagrywanie działało - np cokolwiek od Xiaomi; w MIUI nagrywanie jest w standardzie w dialerze (i nie, żebym chwalił MIUI, bo akurat nie lubię całokształtu tego systemu/nakładki)
    Xiaomi Mi A1 (bez nakładki MIUI)
    Nie mam roota
    i działa

Zostaw komentarz:

• oolsztyniak
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shok Zobacz wpis
    Ale jak Android chodzi bez aktualizacji bo po ios wiem, że albo system zwalnia albo aplikacje przestają działać poprawnie.
    upomina się od czasu do czas u o aktualizację ale systemu nie spowalnia.

Zostaw komentarz:

• czernobyl
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez spj Zobacz wpis
    Mam androida 9, co prawda nie w Samsungu, ale działa Call Recorder - SKVALEX i callX, z tym że pełne wersje są płatne.
    dwa ważne pytania:
    - jaki model telefonu?
    - czy masz roota? - w przypadku skvalex'a jest nawet info na stronie developera, że bez superusera na androidzie 9 nie pohasasz, co najwyżej jakieś obejścia zamiast faktycznych rozwiązań, t

Jak na razie najlepiej wychodzi by mieć chiński telefon, żeby nagrywanie działało - np cokolwiek od Xiaomi; w MIUI nagrywanie jest w standardzie w dialerze (i nie, żebym chwalił MIUI, bo akurat nie lubię całokształtu tego systemu/nakładki)

Zostaw komentarz:

• Pixon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpis
    (tzn. czy gniazdo ładowania USB jest zintegrowane z płytą główną)?
    Port USB jest zintegrowany z płytą główną

Zostaw komentarz:

• spj
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shok Zobacz wpis
    Zna ktoś sposób na usunięcie aktualizacji Android 9.0 z Samsunga S9? Po wieloletnim kupowaniu iPhonów ze względu na brak możliwości nagrywania rozmów kupiłem Samsunga S9. Po nieświadomej aktualizacji systemu telefon stał się dla mnie bezużyteczny. Upadła jedyna przewaga Androida nad ios.
    Mam androida 9, co prawda nie w Samsungu, ale działa Call Recorder - SKVALEX i callX, z tym że pełne wersje są płatne.

Zostaw komentarz:

• shok
    odpowiedział(a)
    Dzięki. Widać, że wiedzę na ten temat masz konkretną.

Zostaw komentarz:

Pracuję...